Trap bekleden met PVC
PVC is een populair materiaal om de trap mee te bekleden. Het wordt geplaatst met behulp van overzettreden. Overzettreden zijn treden die over de bestaande treden worden geplaatst. PVC is er in allerlei kleuren en designs. Zo kies je gemakkelijk de stijl die bij de rest van je interieur past. Lees hier wat de voordelen zijn van deze vorm van traprenovatie, hoe het leggen in zijn werk gaat en wat de kosten zijn.
Ben je benieuwd geworden naar exacte prijs? Vraag dan een aantal offertes aan bij verschillende trapspecialisten. Vergelijk deze offertes onderling en vind de juiste specialist bij jou in de buurt.
Voordelen van PVC-trapbekleding
PVC is de afkorting van polyvinylchloride en is een uitstekend materiaal voor trapbekleding. Het is een kunststof dat niet al te duur is, maar wel sterk en slijtvast. Bovendien is het gemakkelijk te onderhouden en maak je ’t eenvoudig schoon. Ook is het een volledig recyclebaar materiaal en dempt het geluiden. Tot slot is het verkrijgbaar in tal van kleuren, stijlen en soorten. De voordelen op een rijtje:
- Relatief goedkoop materiaal
- Gemakkelijk te onderhouden
- Recyclebaar en geluiddempend
- Sterk en slijtvast materiaal
- Verkrijgbaar in allerlei soorten en kleuren
Kwalitatieve traprenovatie voor een scherpe prijs!
Vraag offertes aan en vind de trapspecialist die nieuwe trapbekleding legt.
Gratis offertes aanvragen
Kleuren & designs
Als het aankomt op het bekleden van de trap met PVC, zijn de mogelijkheden eindeloos. PVC is namelijk verkrijgbaar in allerlei kleuren en soorten. Heb je een modern interieur en wil je dat de bekleding daar op aansluit, ga dan voor PVC in een betonkleur. Liever meer afwisseling? Laat dan de overzettreden in betonkleur plaatsen en kies voor de stootborden een neutrale kleur. Een huis met een warme uitstraling verdient ook een trap in deze stijl. Ga bijvoorbeeld voor een houtkleur zoals eiken of essen. Omdat het materiaal dun is, heb je ruimte om enkele treden op te laten lichten door ledverlichting. Dit geeft een mooi contrast in combinatie met PVC in een donkere kleur. Er zijn dus ontzettend veel opties met PVC trapbekleding.
PVC of vinyl?
PVC en vinyl lijken erg op elkaar, maar er zit wel degelijk verschil in deze 2 soorten kunststof. PVC heeft namelijk een stevige onderkant, terwijl vinyl een geschuimde rug heeft waardoor dit comfortabeler aanvoelt. Beide materialen zijn eenvoudig te leggen en zijn relatief goedkoop. Bovendien zijn beide materialen gemakkelijk in onderhoud.
Open of dichte trap bekleden met PVC?
Het bekleden van een dichte of open trap is nogal een verschil. Een open model is vaak goedkoop, omdat er veel minder materiaal nodig is. Bovendien is een open trap meer een blikvanger in je huis. Een dichte trap is ingewikkelder, omdat niet alleen de traptreden maar ook de stootborden met PVC worden bekleed. Een dicht model is wel een stuk veiliger dan een open variant.
PVC leggen: het proces
Het bekleden van de trap met PVC gaat in een aantal stappen. Ten eerste begint de specialist met de voorbereiding: de traptreden moeten volkomen glad zijn. Verwijder oude lijm en verfresten en schuur de treden glad. Vervolgens smeert de vakman de trap in met een primer, zo hecht het materiaal beter. Er wordt altijd van boven naar beneden gewerkt.
Vervolgens wordt er per traptrede een mal gemaakt met modeltape, om het PVC op maat af te snijden. Maak een aantal dwarsbanden om stevigheid te creëren. Overtollig tape wordt weggesneden, zodat er precies een mal overblijft. De vakman trekt de mal van de trede los en plaatst de mal op een strook PVC. De contouren van de mal worden uitgesneden op het PVC met een hobbymes. Er wordt alleen licht ingesneden, want het is een soepel materiaal. Je breekt de stukken dus eenvoudig af.
Nu worden de uitgesneden vloerdelen op de bijbehorende traptreden geplakt. De treden worden afgewerkt met een beschermend trapprofiel. Meet per trede de lengte af met een zwaaihaak of met modeltape. Zaag vervolgens af met een ijzerzaag en schroef het profiel vast op de voorkant van de treden. Tape vervolgens de stukken PVC tegen het profiel aan. Tot slot worden de stootborden opgemeten, uitgesneden en aangebracht met speciale lijm.
Traprenovatie voorbereiden
Het bespaart je veel geld als je zelf de traprenovatie voorbereid en zorgt dat de trapexpert direct aan de slag kan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de ruimtes rondom de trap goed begaanbaar zijn. Maak de ruimte dus vrij, haal de gang en overloop leeg. Zo heeft de vakman genoeg ruimte om overal bij te kunnen. Haal eventueel oude bekleding vast weg en verwijder lijmresten. Dit scheelt de expert een hoop werk. Licht ook de buren in als je de trap gaat renoveren. Een renovatieklus kan behoorlijk wat lawaai met zich mee brengen.
Video: de stappen voor het leggen van PVC op uw trap
Kosten trap bekleden met PVC
De kosten van het bekleden van je trap met PVC zijn voornamelijk afhankelijk van 2 factoren. Dit zijn de soort trap, heb je een open of gesloten model? Bovendien telt ook het aantal traptreden mee. Wil je een open trap laten bekleden, dan is de prijs zo’n €1.600,-. Heb je een gesloten trap? Reken dan op een prijs van €2.500,-.
Zelf doen of vakman inschakelen?
Het is mogelijk om het bekleden van de open of gesloten trap zelf te doen. Echter is dit niet de verstandigste optie, omdat het een behoorlijk professionele klus is waar wat handigheid voor nodig is. Schakel daarom een trapexpert in die het bekleden voor je doet. Een specialist heeft ervaring, weet precies hoe het moet gebeuren en kan het bekleden vaak in 1 dag doen, zodat de kosten meevallen. Bovendien beschikt de vakman over de juiste materialen en gereedschappen.
Trap bekleden?
Vind een trapspecialist die jouw traprenovatie doet.
Gratis offertes aanvragen
Besparen op de kosten? Gratis offertes!
Wil je goedkoop een traprenovatie laten doen door de trap te bekleden met PVC? Dan ben je hier op de juiste plek. Wij zorgen dat je eenvoudig in contact komt met diverse trapspecialisten die de traprenovatie voor je doen. Vraag dus nu offertes aan via het offerteformulier. Je ontvangt dan meerdere offertes die je onderling vergelijkt met elkaar op prijs en aanbod. Dit zorgt ervoor dat je op de kosten bespaart en dat je de juiste trapspecialist vindt uit jouw regio die de PVC trapbekleding wilt leggen. Liever een ander materiaal? Wij bekleden ook je trap met laminaat of hout.