trap bekleden hout

Trap bekleden met hout

Je trap bekleden met massief hout? Een goede optie wanneer je trapbekleding toe is aan vervanging, of als je een huis hebt gekocht waar de trap wel een opknapbeurt kan gebruiken. Houten overzettreden geven niet alleen een mooi effect, maar gaan ook nog eens lang mee. Je kiest uit verschillende soorten hout: eikenhout, beuken, mahonie of rubberwood. Maar wat zijn precies de voordelen van hout? En hoe werkt dit? Het is mogelijk om deze klus zelf te doen. Voor meer informatie over de kosten van een traprenovatie adviseren we je om vrijblijvend offertes aan te vragen!

Voordelen van trap bekleden met hout

Er zitten een aantal grote voordelen bij het bekleden van de trap met hout. Zo is massief hout een extreem duurzaam en sterk materiaal. Dit zorgt ervoor dat het slijtvast is en er niet snel putten en krassen in komen. Daarnaast geeft een houten trap een warme en natuurlijke uitstraling aan je huis. Hout is onderhoudsvrij en je maakt het gemakkelijk schoon als het vies is. Ook werkt het isolerend en krijg je geen koude voeten op de trap. Tot slot heb je ontzettend veel keus als het aankomt op materialen en kleuren.

De voordelen op een rijtje:

  • Extreem duurzaam
  • Sterk materiaal
  • Slijtvast
  • Warme en natuurlijke uitstraling
  • Onderhoudsvrij
  • Isolerende werking
  • Breed aanbod materialen en kleuren

Bekleden met eikenhout

Wanneer je je trap (opnieuw) gaat bekleden met eikenhout, is het goed om te checken of er een FSC keurmerk op zit. Een bedrijf dat dit keurmerk heeft, zorgt ervoor dat voor iedere boom die gekapt wordt, er een nieuwe teruggeplaatst wordt. Eikenhout is een veelgebruikte materiaalsoort en zorgt voor een authentieke uitstraling. Het is stevig materiaal en vertoont weinig tekenen van slijtage. Er zijn veel mogelijkheden om het eikenhout langer te beschermen, kies bijvoorbeeld voor vernis, verf, olie of beits. De kosten van een eikenhouten trap liggen tussen de €2000,- en €2400,-.


Laat je trap bekleden met hout.

Benieuwd naar de kosten? Vraag vrijblijvende offertes aan!

Gratis offertes aanvragen

Beuken, mahonie of rubberwood?

Naast eikenhout heb je ook de keuze om de trap te bekleden met beuken, mahonie of rubberwood. Deze drie materialen geven je trap een ander aanzien. Beuken is een goede houtsoort voor een trap. Het heeft een lichte kleur en geeft dus een neutrale uitstraling aan de ruimte. Daarnaast is het gemakkelijk te bewerken en te buigen. Mahonie is een roodbruine houtsoort, die ook goed te bewerken is. Het is een mooie en duurzame materiaalsoort dat je trap een warme uitstraling geeft. Tot slot is er nog rubberwood, een relatief onbekend materiaal voor veel mensen wat komt van rubberbomen. Het is slijtvast en gaat dus erg lang mee.

Klassieke of moderne uitstraling?

Met een houten trapbekleding bepaal je gemakkelijk de sfeer in een ruimte. Hout is een natuurlijk product en heeft van zichzelf een warme uitstraling. Voor een klassiek aanzien gebruik je rode of donkere tinten hout. Liever een modern model? Dan is het gebruik van verschillende materialen de oplossing. Gebruik bijvoorbeeld voor de overzettreden en stootborden andere typen hout. Je hebt tal van mogelijkheden als het op de kleur aankomt. Zo is het mogelijk om een lichte of donkerbruine houtkleur te kiezen, of ga juist voor wit, grijs of zwart.

Trap bekleden met hout: hoe werkt het?

Hoe gaat het precies in zijn werk, een houten traprenovatie? Eigenlijk heel erg simpel, namelijk door het plaatsen van overzettreden over de bestaande traptreden. Overzettreden zijn nieuwe traptreden die over de oude traptreden geplaatst worden en bestaan in allerlei stijlen en kleuren. Overzettreden worden op maat gezaagd en vastgelijmd aan de bestaande trap. Door overzettreden te gebruiken, bereik je op een simpele manier een mooi resultaat. Je hebt ook een optie om een betonnen trap met hout te bekleden. Dit creëert een moderne en natuurlijke uitstraling. Voordeel is dat het zeer stevig is en niet kraakt.

traprenovatie hout

Kosten trap bekleden met hout

Leuke klus, een trapbekleding van hout. Maar wat zijn de kosten hiervan? De prijs hangt van een aantal factoren af. Zo heeft de soort trap (open of gesloten) invloed op de prijs, net als het aantal treden en welke houtsoort je kiest. Over het algemeen zijn beuken en rubberwood wat lager qua kosten en zijn eiken en mahonie wat prijziger. De specialist renoveert je gesloten trap met overzettreden van eikenhout, inclusief stootborden (gesloten trap) en trapwangen, voor € 4.200. De prijs voor een open houten trap renoveren met eikenhout ligt rond de € 3.000.

Open of dichte trap?

Er is nogal een verschil in het bekleden van een open of een dichte trap. Het verschil zit ‘m vooral in de kosten. Bij een open model heb je duidelijk minder materiaal nodig, wat er dus voor zorgt dat het goedkoper is. Daarnaast is de open trap een stuk moderner en oogt het minimalistisch. Een dicht model biedt meer veiligheid en geeft een robuuste look. De prijs is hoger, omdat hier zowel de overzettreden als de stootborden bekleed moet worden.

Zelf doen of uitbesteden aan trapexpert?

Het opnieuw bekleden van je trap met hout kan een doe het zelf klus zijn. Je bespaart dan behoorlijk wat geld uit. Het is echter wel aan te raden om de traprenovatie uit te besteden aan een trapexpert. Je hebt een aantal vaardigheden nodig om de klus goed uit te voeren. Een trapexpert beschikt over de juiste vaardigheden en materialen en zorgt dus voor een mooi eindresultaat.

Besparen op de kosten? Gratis offertes!

Wil je besparen op de kosten van het bekleden van een houten trap? Dan zit je bij ons goed. Wij zorgen dat je in contact komt met verschillende trapexperts die jou willen helpen bij de traprenovatie. Vraag gratis offertes aan vergelijk de offertes met elkaar en bespaar geld!