trap bekleden laminaat

Trap bekleden met laminaat

Je traptreden zijn toe aan vernieuwing en je wilt jouw trap laten bekleden met laminaat. De trap bekleden met dit materiaal is relatief goedkoop in vergelijking met het leggen van massief hout. Laminaat heeft wel de uitstraling van hout, waardoor het populair is om te gebruiken. Maar hoe gaat het plaatsen van laminaat op traptreden in zijn werk? Wat is het verschil tussen het leggen van laminaat bij een open en een dichte trap? En wat zijn de kosten van zo’n traprenovatie? Belangrijke vragen die op deze pagina worden beantwoord. Als je geïnteresseerd bent in de kosten, vraag je vrijblijvend offertes aan.

Voordelen trap bekleden met laminaat

Je wilt een traprenovatie laten doen en kiest voor laminaat. Er zitten een aantal voordelen aan het bekleden. Zo creëer je een houtlook, maar dan voor een vriendelijker prijsje. Je hebt keuze uit verschillende soorten designs en kwaliteiten. Daarnaast is dit materiaal goed bestand tegen slijtage en is het onderhoudsvriendelijk. Het is een relatief makkelijke klus, die binnen één dag uit te voeren is. De trap is na het plaatsen van het laminaat gelijk beloopbaar. De voordelen van laminaat zijn:

  • Creëert een natuurlijke houtlook
  • Goedkoper dan massief hout
  • Keuze uit veel designs en kwaliteiten laminaat
  • Goed bestand tegen slijtage
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Klus gemakkelijk uit te voeren
  • Trap direct beloopbaar na de klus

Laat je trap bekleden met laminaat.

Ben je benieuwd naar de kosten voor deze klus? Vraag gratis offertes aan!

Gratis offertes aanvragen

Open of dichte trap bekleden met laminaat?

Of je een open of dichte trap laat bekleden is nogal een verschil. Sowieso is een open model goedkoper, omdat er minder materiaal nodig is. Je bekleedt namelijk alleen de treden rondom en hebt geen stootborden nodig. Daarbij is een open trap meer een blikvanger in huis dan een dichte variant. Bij een dichte trap heb je traptreden en stootborden die bekleedt moeten worden. Dit kost je dus meer materiaal en meer geld. Een dicht model is echter wel veiliger, omdat je er niet tussendoor kunt vallen.

Welk type laminaat?

Je wilt de trap met laminaat bekleden, maar welk type heb je dan nodig? Er zijn twee soorten laminaat die vaak gebruikt worden. Het eerste is HPL en het tweede is CPL. Het lijkt behoorlijk op elkaar, maar HPL is slijtvast en heeft een dikkere bovenlaag. Hierdoor gaat HPL langer mee. Beide soorten worden door middel van overzettreden op de trap geplaatst. Je kunt uit verschillende soorten kleuren kiezen. Zo is het mogelijk om de overzettreden en stootranden in dezelfde kleur te doen, maar je kunt er ook voor kiezen om contrast aan te brengen. Let erop dat het laminaat voorzien is van een antislip-laag. Dit voorkomt dat je uitglijdt.

traprenovatie laminaat

Trap bekleden met laminaat: het proces

Het is natuurlijk de vraag hoe het bekleden van een trap met laminaat in zijn werk gaat. Eerst is het belangrijk om al het materiaal dat je nodig hebt, in de buurt neerlegt. Zo heb je alles bij de hand. Begin met het verwijderen van de oude trapbekleding, zodat je ruimte maakt voor het nieuwe materiaal. Vervolgens ga je de traptreden opmeten. Dit doe je met behulp van een trapspin en een rolmaat. Daarna ga je de traptreden en stootborden op maat zagen en lijm je het materiaal op de traptreden met een montagekit. Tot slot is het zaak om de stootborden te plaatsen.

1. Oude trapbekleding verwijderen

De eerste stap naar een gelamineerde trap is het verwijderen van de oude trapbekleding. Vaak is dit een zware klus en zijn er diverse manieren om het te verwijderen. Grotendeels ligt dit aan het type lijm dat gebruikt is. Gebruik bij voorkeur een plamuurmes en probeer warm water, tapijtlijmverwijderaar, of coca cola.

2. Opmeten van traptreden

Het opmeten van traptreden doe je het beste met een trapspin. Dit is een handige tool die je vastschroeft op een trede, om vervolgens de armen uit te zetten. Je meet hiermee eenvoudig de hoek en de breedte van een trede. Begin bovenaan en werk door naar beneden. Heb je een rechte trap? Dan zijn alle treden gelijk aan elkaar en heb je de trapspin maar één keer nodig.

3. Op maat zagen

Daarna leg je het meetgerei op de overzettreden en zaag je de traptreden, inclusief de antislip strip, op maat met een decoupeerzaag of handcirkelzaag. Gebruik een speciaal zaagje voor laminaat, waarbij de tanden naar beneden staan en je geen splinters krijgt. Handig is om de treden te nummeren na het zagen, zodat je weet welke trede waar komt.

4. Lijmen van traptreden

Na het zagen is het tijd om de overzettreden met behulp van een montagekit aan de oude traptreden te lijmen. Gebruik behoorlijk wat lijm zodat de trede niet verschuift en het niet hol klinkt als je erop loopt. Je begint altijd met het lijmen van de bovenste trede.

5. Stootborden plaatsen

Meet de stootborden op met een rolmaat en zaag deze op maat. Plaats vervolgens alle stootborden met een flinke dot lijm. Begin wederom bovenaan en werk vanuit daar naar beneden. Na het lijmen is de trap eigenlijk al direct klaar voor gebruik.

Kosten trap bekleden met laminaat

De kosten voor het laten bekleden van je trap met laminaat wordt door meerdere factoren bepaald. Onder andere het model en het aantal traptreden zijn van invloed. Uiteraard is de prijs ook afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt voor de traprenovatie. De gemiddelde prijs voor het plaatsen van overzettreden van laminaat is €1.600,-.


Meer weten over de mogelijkheden voor het bekleden van je trap?

Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk deze met elkaar!

Gratis offertes aanvragen

Doe-het-zelf of uitbesteden aan trapspecialist?

Je trap leggen met laminaat. Een doe-het-zelf klus of laten uitbesteden? Het is mogelijk deze klus zelf uit te voeren. Echter raden wij je aan om een specialist in te huren. Je hebt namelijk een aantal vaardigheden én veel tijd nodig om dit te doen. Huur je een vakman in? Dan voert hij de klus binnen een aantal werkdagen uit. Het kost je dus zelf geen moeite en je weet zeker dat het goed gebeurd.

  • Het bespaart je tijd
  • Het kost je geen moeite
  • Je bent verzekerd van een goed eindresultaat

Besparen op de kosten? Gratis offertes!

Als je goedkoop je trap wilt bekleden met laminaat, ben je bij ons aan het juiste adres. Wij brengen je gemakkelijk in contact met diverse vakmannen. Ons advies is dan ook om verschillende offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Zo maak je de beste keuze en bespaar je op je traprenovatie.